Gemlik Zeytini Avrupa Birliği Tarafından Tescillendi

17 Haziran 2023
en son zeytin

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Çağlayancerit Cevizi’nin ardından Gemlik Zeytini de Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili aldı, AB nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli 12 coğrafi işaretimiz oldu." dedi.

Kacır, Avrupa Birliği'nde (AB) tescil alan coğrafi işaretli ürünlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

692 Başvurunun İşlemleri Devam Ediyor

Türkiye'de coğrafi işaretli tescil sayısının 1382 olduğunu bildiren Kacır, "Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) coğrafi işaret almak için işlemleri devam eden 692 başvuru bulunuyor. " ifadesini kullandı.

TÜRKPATENT Damgası

Kacır, coğrafi işaretli ürünlerin katma değere dönüştürülerek ticari ve ekonomik hayata kazandırılması gerektiğine işaret ederek, TÜRKPATENT'in, Türkiye'nin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında da tanıtılması için yoğun gayret gösterdiğini söyledi.

Katma Değerli Hale Geliyor

Coğrafi işarette tescilin birinci aşama olduğunu dile getiren Kacır, "Tescilden sonra bu ürünlerin ulusal ve uluslararası markalaşması için projeler hazırlayarak daha fazla katma değer yaratılmalı. Türkiye'nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke, bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır. Bu da Türkiye'nin ekonomisinin ve kişi başına düşen milli gelirin büyümesine önemli katkı sunar." değerlendirmesinde bulundu.

Çağlayancerit Cevizinin Ardından Gemlik Zeytini

Kacır, TÜRKPATENT'in bu yıl tarihinde ilk kez AB'ye doğrudan başvuru yapma yetkisini kullanarak 10 coğrafi işaretli ürünün tescili için toplu başvuruda bulunduğunu anlattı.

Çağlayancerit Cevizi’nin AB'de coğrafi işaret belgesiyle tescillenen 11. ürün olduğunu anımsatan Kacır, "Çağlayancerit Cevizi’nin ardından Gemlik Zeytini de AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylelikle AB nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli 12 adet coğrafi işaretimiz oldu. AB'de Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Kestanesi, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi ve Suruç Narı daha önce tescil edilmişti." diye konuştu.

AB’de Tescil Sırasında Bekleyen 42 Coğrafi İşaretli Ürün Bulunuyor

Kacır, Türkiye'nin AB'de tescil sırasında bekleyen coğrafi işaretli ürünleri olduğuna dikkati çekerek, bunlarında tescil alması için gereken girişimlerin yapıldığını bildirdi.

AB'de tescil sırasında bekleyen 42 coğrafi işaretli ürün hakkında bilgi veren Kacır, şunları kaydetti:

"Bunlardan Afyonkarahisar Pastırması ve Sucuğu, İnegöl Köftesi, Kayseri Pastırması, Sucuğu ve Mantısı, Antep Fıstığı, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Maraş Çöreği ve Tarhanası, Gaziantep Melengiç Kahvesi, Araban Sarımsağı, Tonya Tereyağı, Erzurum Su Böreği, Aydın Memecik Zeytini ve Zeytinyağı, İpsala Pirinci, Bursa Kestane Şekeri, Kırkağaç Kavunu, Demirci Hünnabı, Amasya Çiçek Bamyası, Bursa Siyah İnciri, Hopa Hamsili Ekmeği, Safranbolu Safranı, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü ve Mesir Macunu, Kilis Zeytinyağı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Ezine Peyniri, Rize Çayı, Urla Sakız Enginarı, Ayaş Domatesi, Hüyük Çileği, Isparta Gülyağı, Silifke Yoğurdu, Tarsus Sarıulak Zeytini, Hatay Kaytaz Böreği, Osmaniye Yer Fıstığı, Melli İnciri, Adana Şalgamı ve Sinop Kestane Balı için AB nezdinde tescil başvurusu yapıldı."

Kacır ayrıca Avrupa Komisyonunda ilan edilen Edremit Zeytinyağı ve Milas Yağlı Zeytini coğrafi işaretli ürünle birlikte toplam 44 adet coğrafi işaret başvurusunun bulunduğunu dile getirdi.

Görsel Galeri

8a992811132c
WhatsApp Image 2023-06-17 at 18.37.00

İlgili Haberler

TÜRKSMD ile Atlas Üniversitesi Arasında İş Birliği

Adalet Akademisi Ziyareti

Avrupa Patent Ağı 18. Yıllık Toplantısı

Fikri Mülkiyet Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Çalıştayı

BAÜN Fikri Mülkiyet Hukukunda Güncel Gelişmeler Uluslararası Sempozyumu

Patentle Türkiye - 4. Üniversiteler Patent Yarışması Başladı

26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü Etkinliği

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. D...

81 İlden 120 Öğretmene Patent ve Tasarım Eğitimi Verildi

EPO, Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm Alanlarında TÜRKPATENT'e Çalışma Ziyareti Gerçekleştirdi!

Araban Sarımsağı, Avrupa Birliği'nde Tescillenen 21. Coğrafi İşaret Oldu

307-pop-up

PATENTLE TÜRKİYE - 4. ULUSAL ÜNİVERSİTELER PATENT YARIŞMASI